Naučíme Vás správně sedět na gymnastickém míči

Správně sedět, nehrbit se a neničit si tím páteř není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Aniž bychom si to uvědomovali, po pár minutách sezení se automaticky sesuneme níž a vzpřímené sezení je pryč. Se správným a zdravým sezením Vám může pomoci Gym Ball – velký nafukovací míč, který Vám nedovolí sedět shrbeně.

V několika článcích jsme se zmiňovali jak o posilování na gymnastických míčích, tak i jejich využívání při zdravotním cvičení. Tentokrát Vám ale blíže objasníme, proč je dobré si občas místo židle sednout právě na gymnastický míč

 71x5wQ19ORL._SL1237_

Pár minut denně na míči a záda Vám poděkují

Aby bylo sezení na gymnastickém míči opravdu efektivní, je potřeba vědět, jak se na něm vlastně sedět má. V prvé řadě mějte na paměti základní pravidlo – pokud se nesoustředíte, tak zhruba po třech minutách se svaly unaví a správné držení těla se pomalu hroutí. Proto si buď správný posed dostatečně hlídejte anebo míč za židli vyměňte pouze na ony tři minutky. Zkuste se na míči také lehce pohupovat ze strany na stranu, což má pro tělo mnohem prospěšnější efekt než pouhé sezení na něm.

A jak tedy na míči správně sedět? Sedněte si do středu míče a nohy rozkročte na šíři ramen. Lýtka by se míče neměly dotýkat a opírejte o podlahu celou plochou chodidla. Stehna, chodidla i kolena držte v jedné linii a lýtka musíte mít v poloze kolmo k podlaze. Nakonec to nejdůležitější: ramena směřujte dozadu, hrudník a prsa vypněte a hlavu držte vzpřímenou.

 61QBZnmWDfL._SL1152_

V čem tedy sezení na míči pomůže?

Pokud se posadíte na gymnastický míč, tak si jen těžko dáte nohu přes nohu. Za což buďte rádi, protože tento zlozvyk nejen že škodí páteři, ale také přispívá ke vzniku křečových žil. Sezení na míči není navíc díky jeho nestabilitě statické, ale přinutí Vás neustále vyrovnávat rovnováhu a posed je tak dynamičtější. Tím, že nemá míč opěradlo, o které si můžete ulevit, Vás přinutí i aktivně zapojit svalstvo trupu. V neposlední řadě pohupování na míči uvolňuje napětí, zmírňuje stres a zklidňuje při nervozitě.

 412m6JGdR8L._SX450_

Jakmile při sezení na míči ucítíte, že se Vám nesedí pohodlně anebo že příliš rychle sklouzáváte do nesprávné polohy, tak jej raději vyměňte zpět za židli. Dlouhodobé špatné sezení na míči totiž nadělá více škody než užitku a Vašim zádům to rozhodně neprospěje. Zkuste místo klasického gymnastického míče uvolnit záda pomocí overballu – umístěte jej mezi bedra a opěrku židle a uvidíte, že sezení s ním bude mnohem pohodlnější. O overball se dá opřít také horní částí páteře, což sice není tak pohodlné jako v prvním případě, ale mnohem zdravější.

 

Napsat komentář