Zacvičte si s overballem, vaše záda to ocení!

Často se používá jen pro úlevu bederní páteři při sezení, jeho využití je však mnohem všestrannější a může být i skvělou cvičební pomůckou. Řeč není o ničem jiném, než o overballu. Znáte ho, i když mu možná říkáte jinak – je to ten malý nafukovací míček, menší bratr tradičních nafukovacích gymnastických míčů.

31jqdypmI+L

Overball pomůže při bolesti zad i rehabilitaci

Overball nachází své využití především při rehabilitačním cvičení, kdy je levnou, ale přesto vysoce účinnou pomůckou. Pomáhá při rekonvalescenci jak při běžných zraněních, tak i při poranění profesionálních sportovců. Hojně se overball využívá i při balančních cvičeních, kdy pomáhá celkově stabilizovat tělo a udržovat rovnováhu. Overball bývá často využíván i při dechových cvičeních s malými dětmi, což byl i jeden z prvních důvodů jeho vzniku. Při dechových cvičeních s dětmi se využívá overball s delší zátkou, při ostatních typech cvičení naopak míč s krátkou zátkou, známý též pod názvem SoftGym Over;  míče se liší pouze délkou zátky, jinak jsou vyrobeny z totožného materiálu.

Overball se využívá k protahování hlubokého stabilizačního systému páteře i těch svalů, které mají tendenci se zkracovat vlivem dlouhodobého sezení na kancelářské židli. Správně prováděné dechové cvičení s overballem má pozitivní vliv na posílení hluboko uložených břišních svalů, čímž dochází k výrazné eliminaci bolesti zad. Jejich nejčastější příčinou je právě povolené břišní svalstvo.

Cvičení s overballem je skvělým doplňkem pro intenzivní balanční cvičení. To totiž podporuje stabilizační svalstvo a napomáhá tak ke správnému držení těla.

313VgaIEgoL

Zacvičte si doma s overballem

Máme pro Vás dva tipy, na jednoduché cvičení s overballem v pohodlí domova. Sedněte si do tureckého sedu, míček vezměte do dlaní a držte jej na úrovni hrudníku. Seďte vzpřímeně, lokty držte široko od těla pod úrovní ramen. S výdechem tlačte dlaně skrze overball proti sobě, s nádechem jemně tlak povolujte a opakujte cvičení desetkrát. Tímto cvičení posílíte především ruce a prsní svaly.

Pro posílení břišních svalů si lehněte na záda a dolní část pánve podložte overballem. Ruce si založte v týl, přednožte a s napnutými špičkami pomalu stříhejte na úrovni roviny těla. Ucítíte mírný tah v oblasti břišních svalů, což je správné znamení, že je aktivně posilujete.

Pamatujte, že čím více je overball nafouknutý, tím více jsou cviky s ním intenzivnější a zároveň i obtížnější. Pro trénování stability doporučujeme mít na začátek míček nafouknutý maximálně do dvou třetin, pro posilování i více.

S overballem může cvičit každý, senior i dítě

Jednou z největších výhod overballu je, že cvičení s ním je vhodné opravdu pro každého. Ocení jej jak senioři, kterým pomůže s uvolněním ztuhlých svalů, tak i děti, které aktivně zabaví a napomáhá jim při cvičení dýchání. Ideálním doplňkem je overball pro všechny ty, kteří mají sedavé zaměstnání, protože dokáže během chvilky uvolnit ztuhlá záda a protáhnout je. Overball je navíc skladný, dá se vzít kamkoliv sebou a ulevit si tak od bolesti a ztuhnutí svalů v podstatě kdekoliv.

31+vy1TNrML

Co je Aerobic Ball, Redondo ball či Soffball?

Overball je dnes obecně vžitý výraz pro malý rehabilitační míč. Původně jde o název produktu výrobce Gymnic – tedy Gymnic Overball a Gymnic Softgym over. Stejnou službu jako zmíněný overball Vám udělá i míč Aerobic Ball či Soffball Maxafe od dalších výrobců. Firma Togu pak dodává malý cvičební míč pod názvem Redondo Ball. Můžeme říct, že dnes je slovo „overball“ synonymem pro malý cvičební míč velikost 15-30 cm, určený zejména pro rehabilitační cvičení, léčbu po úrazech, polohování, balanční cvičení apod.

Tak co, máte už i Vy doma svůj overball?

Napsat komentář