Vyzkoušejte zdravotní cvičení s gymnastickými míči!

Pod pojmem zdravotní cvičení si nemusíte nutně představit pouze rehabilitaci. Nabídka zdravotního cvičení je mnohem širší a nabízí nepřeberné množství aktivit, ze kterých si každý vybere sobě tu nejbližší. Jednou z nich je i cvičení na gymnastických míčích a physio rollech anebo s cvičení s overballem.

615ndYIVFsL._SL1500_

Podpořte své zdraví s overballem

Malý nafukovací míček nabízí širokou škálu nejen posilovacích, ale hlavně protahovacích a zdravotních cviků. Bez problému se dají jednotlivé cviky cvičit v pohodlí domova a s minimálními náklady. Overball aktivně působí na zapojení hlubokého stabilizačního svalového systému, které ve spolupráci s břišním svalstvem fixují páteř. Zároveň je cvičení s overballem vhodné pro zpevnění těla a zlepšení jeho držení. A potřebujete-li uvolnit ztuhlou bederní páteř od častého sezení, podložte si ji na židli overballem a rázem se Vám bude sedět královsky.

41fN3r+zLjL

Cvičení s overballem provádějte dlouhými tahy, bez zbytečných švihů a pro větší pohodlí můžete cvičit naboso. Nezapomínejte ani na správné dýchání během cvičení a hlídejte si i intenzitu nafouknutí míčku – zpočátku Vám bohatě postačí overball nafouknutý do maximálně dvou třetin.

Cviků s overballem jsou desítky, my jsme pro Vás vybrali tento: klekněte si na kolena a oběma rukama se opřete o nafouknutý overball. S výdechem rolujte míč směrem dopředu a v nejvzdálenějším bodě tři až pět vteřin vydržte. Poté s nádechem rolujte zpět přes kulatá záda a vyvarujte se prohýbání v oblasti beder. Díky tomuto cviku si aktivně protáhnete prsní svaly a uvolníte hrudní páteř.

41-oGl-RM0L

Zdravotní cvičení s velkým gymnastickým míčem? Proč ne!

Od šedesátých let minulého století se zdravotní cvičení s gymnastickými míči rozšířilo ze Švýcarska do celého světa. Oblibu si získal hlavně kvůli tomu, že snižuje blokaci páteře, uvolňuje ztuhlé svaly od bolesti, pomáhá ke tvarování postavy a posilování většiny svalových skupin. V neposlední řadě Vás naučí správně sedět, protože vyrovnávání stability na něm zamezuje hrbení. Navíc cvičení na gymnastickém míči není nijak věkově omezené a je tak ideální volbou pro cvičení malých dětí, ale i seniorů.

818DGo23SUL._SL1500_

Pro uvolnění páteře pomocí velkého gymnastického míče vyzkoušejte následující cvik: lehněte si na podložku, lýtka opřete o míč a stehny se ho částečně dotýkejte. Kutálejte míč ze strany na stranu, hýždě přitom nezvedejte z podložky, ale stále udržujte s míčem kontakt pomocí nohou. Dbejte i na to, abyste se při rolování míče zpět dotýkali podložky i páteří.

Míčky s výstupky a gumoví ježci – protáhnou a uvolní ruce i chodidla

Samostatnou kapitolou je rehabilitační cvičení s nejrůznějšími posilovači prstů a dlaní. Ty existují jak ve formě pružinových siličů pro posílení jednotlivých prstů anebo dlaňových siličů. Podobně se využívají i nejrůznější cvičební balónky, míčky ve tvaru vajíčka nebo gumové kroužky. Slouží především k uvolnění svalů na rukou i k jejich jemnému, ale přitom efektivnímu posílení po zlomeninách či při neurologických onemocněních. Významnou součástí zdravotního cvičení je i reflexní terapie, která využívá masážní válečky, míčky a ježky k masáži rukou, chodidel nebo i celého těla. Míčky s drobnými, zaoblenými bodlinkami jsou navíc skvělou antistresovou pomůckou.

61dpd-pUP7L._SL1500_

Zdravotních cviků s velkým gymnastickým míčem i s overballem je opravdu nepřeberné množství a každý z Vás si jistě vybere aktivitu, která je mu nejpříjemnější. Prvním krokem ke zdravotnímu cvičení je výběr vhodného gymnastického míče, overballu nebo physio rollu. Jak jej vhodně vybrat se dozvíte ve speciálním článku, který jsme pro Vás připravili. A potom si můžete pohodlně vybrat z naší bohaté nabídky jak velkých gymnastických míčů, tak overballů, physio rollů a dalších pomůcek.

Napsat komentář