S gymnastickým míčem si zacvičí i senioři

Vyšší věk nemusí nutně znamenat i výrazné omezení sportovní a potažmo celkově fyzické aktivity. V posledních letech je nabídka sportovního vyžití pro seniory čím dál bohatší, avšak ne každý z nich si může dovolit chodit cvičit do specializovaných center. A právě pro tyto seniory je vhodnou volbou cvičení s gymnastickými míči a jeho alternativami.

412bCXHMqbL

Gymnastický míč uleví od bolesti i pomůže proti osteoporóze

Senioři během cvičení na gymnastickém míči ocení především možnost ulevit si od bolesti zad a zároveň je posílit. Správné cvičení na gymnastických míčích aktivně působí na posílení hlubokého stabilizačního systému, který má vliv na rovnováhu a celkovou stabilitu těla – právě ta se s přibývajícím věkem zhoršuje a je potřeba ji neustále podporovat.

Cvičení na gymnastických míčích je pro seniory i jednou z částí prevence vzniku osteoporózy a obecně zmírňuje bolestivost kloubů. Zároveň dokáže tento typ cvičení i urychlit rekonvalescenci při zranění a vhodně doplnit rehabilitační proces. V neposlední řadě je gymnastický míč vhodný i pro krátkodobé sezení jako náhrada židle, kdy seniorům ulevuje od bolesti v bederní části zad a napomáhá ke správnému držení těla.

21QX755us0L

I při cvičení s gymnastickým míčem dbejte na bezpečnost

Během cvičení ve zralém věku doporučujeme dodržovat několik zásad, které přispějí jak k větší efektivitě cvičení, tak hlavně k maximální bezpečnosti. Vzhledem k nižší pružnosti cév u seniorů může dojít k poruchám oběhového systému – abyste jim předcházeli, vyvarujte se dlouhému cvičení s předkloněnou či zakloněnou hlavou, rychlým změnám poloh z lehu do stoje i nadměrným švihovým pohybům.

41Dx9t1oMbL

 

Máme pro vás tipy na seniorské cvičení s gymnastickým míčem

Máme pro Vás tip na seniorské cvičenígymnastickým míčem, při kterém posílíte hluboké zádové svalstvo: rozkročte nohy na šíři ramen, lehce podsaďte pánev a stáhněte lopatky i ramena dolů. Přejděte do mírného předklonu, míč držte v natažených pažích a z pozice u kolen s ním plynule s výdechem přecházejte do vzpažení. S nádechem se následně vraťte do původní pozice.

Ke cvičení seniorů se dá využít jak klasický gymnastický míč, tak i jeho alternativy v podobě overballu či physio rollu. Poslední jmenované jsou pro cvičení seniorů obzvláště vhodné, protože díky svému tvaru zajišťují větší stabilitu pro cvičení. Přinášíme Vám dvě ukázková videa, jak může takové seniorské cvičení vypadat – nechte se volně inspirovat a zacvičte si také!

Napsat komentář