Víte, jak správně nafouknout míč?

Ne, ústy rozhodně ne. Nafukovat gymnastický míč ústy nedoporučujeme z několika důvodů. Zaprvé, pomocí úst nedokážete míč dokonale nafouknout, kdybyste sebevíc chtěli a snažili se. Zadruhé, při nafukování míče ústy zároveň nedokážete zabránit tomu, aby se dovnitř míče dostaly bakterie a vlhkost. Když následně dojde k vyfouknutí míče, tak se může stát, že obsažená vlhkost slepí vnitřní stěny míče k sobě a poškodí je. Takže nafukování ústy rozhodně ne. A jak tedy?

31ZNJ+M3IpL

Vezměte si k nafukování míče kvalitní pumpičku

Při nafukování gymnastických míčů si můžete vystačit i s běžnou pumpičkou na kolo, je však potřeba mít redukci, která zajistí přesné přilnutí nafukovacímu otvoru. Zvolit můžete i příruční kompresor, ten však většinou nedisponuje takovou silou, aby nafouknul míč do požadované velikosti.

Mnohem jistější bude využít pro nafouknutí míče speciální pumpičku, která je k tomu přesně určená. Hustilky se vyrábějí v podobě pro ruční nafouknutí i jako nášlapné. Například hustilka ve tvaru kupole je navíc vhodná i pro nafouknutí matrací či lehátek a díky pumpování nohou budete mít míč nafouknutý do požadované velikosti během chvíle. Pohodlné nafouknutí zajistí i ruční válcová hustilka, která do míče vhání až dvojnásobný objem vzduchu a hodí se i na nafukování velkých míčů typu physio ball.

61VGaSHSmrL._SL1500_

Často se však stává, že je potřeba míč i částečně vyfouknout. Odstraněním zátky může dojít k výraznějšímu ufouknutí, než jaké požadujete. Právě pro tyto případy se hodí hustilka ve tvaru měchu, která má i zpětný chod a zajistí přesně takové vyfouknutí míče, jaké požadujete.

Hustilku už máte, vzhůru na nafouknutí míče!

V prvé řadě je potřeba míče nafukovat při pokojové teplotě. Před nafukováním našroubujte přiloženou redukci, díky které docílíte maximální efektivity nafouknutí míče bez zbytečného ucházení vzduchu. Napoprvé nafoukněte míč o zhruba deset centimetrů méně, než je jeho deklarovaný průměr a nechte jej do druhého dne odstát. Míč se vyrovná, jeho stěny se vyhladí a následně jej můžete dofouknout do požadované velikosti.

Dodržujte předepsaný průměr, na který má být míč nafouknutý. Nadměrně přehuštěný míč je tvrdší, málo pruží a zvyšuje se riziko jeho prasknutí. Naopak míč, který je podhuštěný o více než pět centimetrů standardního průměru, ztrácí svoji optimální tuhost a nepůsobí už na správný sed tak, jak má.

hustilka-kopule-1100ccm

Napsat komentář